تحلیل بازاریابی رابطه‌مند آنلاین بانکی در انقلاب چهارم صنعتی - عطاردی علی اصغر; احمدی دانیالی آرزو; غزیب نواز نادر (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار, 2025)
هدف: هدف این پژوهش، طراحی و ارائه مدل بازاریابی رابطه‌مند آنلاین بانکی متناسب با مقتضیات انقلاب چهارم صنعتی است. روش‌شناسی: پژوهش حاضر از نظر ماهیت، توسعه‌ای و از نظر هدف، کاربردی است. برای طراحی و آزمون مدل، از رویکرد کمّی استفاده شد. جامعه آماری شامل کارکنان صنعت بانکداری بود که پرسشنامه‌ای به‌صورت تصادفی میان آن‌ها توزیع شد. تحلیل داده‌ها با روش مدل‌سازی معادلات ساختاری و نرم‌افزار Smart-PLS انجام گرفت. برای تأیید روایی از تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی و برای پایایی از شاخص‌های آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد. یافته‌ها: شاخص‌های روایی همگرا و واگرا، مدل مفهومی پژوهش را تأیید کردند. مقدار شاخص GOF نشان‌دهنده برازش قوی مدل بود. ضرایب مسیر معنادار نشان دادند که شرایط علی به طور مثبت بر پدیده اصلی اثر دارد (β=0.530، t=13.65)، پدیده اصلی بر راهبردها اثرگذار است (β=0.264، t=5.83)، و راهبردها به طور مستقیم پیامدها را تبیین می‌کنند (β=0.713، t=26.32). همچنین متغیرهای زمینه‌ای و مداخله‌گر نیز به شکل معناداری بر راهبردها تأثیرگذار بودند. نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان دادند که بازاریابی رابطه‌مند آنلاین در بستر انقلاب چهارم صنعتی، فراتر از به‌کارگیری فناوری است و مستلزم نگاهی انسان‌محور و مشتری‌مدار است. برای بهره‌برداری مؤثر، باید به مؤلفه‌هایی چون اعتماد، تعامل مشتری، درگیری ذهنی، و تطابق فناوری توجه شود تا صنعت بانکداری بتواند با حفظ مشتریان خود، مزیت رقابتی پایداری ایجاد نماید.