تحلیل اثرات شاخص حکمرانی، ریسک اعتباری و شوک‌های سیاست پولی بر بازده سهام در رژیم‌های رکود و رونق اقتصاد ایران - بذرافشان داوود; عسکری فرید; هژبر کیانی کامبیز (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف: هدف این پژوهش بررسی اثرات شاخص حکمرانی، ریسک اعتباری و شوک‌های سیاست پولی بر بازده سهام ایران در شرایط رکود و رونق اقتصادی است. روش‌شناسی: پژوهش حاضر با رویکرد کمی و مبتنی بر داده‌های سالانه اقتصاد ایران در بازه زمانی 1375 تا 1401 انجام شده است. برای تحلیل پویایی‌های غیرخطی و تغییرپذیر اقتصاد کلان، از مدل تغییر رژیم مارکوف سوئیچینگ (Markov Switching) استفاده شد. متغیر وابسته بازده کل بازار سهام و متغیرهای مستقل شامل شاخص کیفیت حکمرانی، ریسک اعتباری، شوک‌های سیاست پولی، نوسانات نرخ ارز، درجه مداخله بانک مرکزی و بحران‌های مالی هستند. پیش از برآورد مدل، آزمون‌های مانایی و آزمون نسبت درست‌نمایی برای تشخیص غیرخطی بودن انجام شد و سپس مدل دو رژیمی رکود و رونق برآورد گردید. یافته‌ها: نتایج نشان می‌دهد که در رژیم رونق، افزایش شاخص حکمرانی، ریسک اعتباری، شوک‌های پولی، نوسانات ارزی، مداخله بانک مرکزی و وقوع بحران‌های مالی اثر مثبت و معناداری بر بازده سهام دارند. در رژیم رکود نیز نوسانات نرخ ارز اثر مثبت و معناداری بر بازده سهام نشان می‌دهد، در حالی که اثر سایر متغیرها ضعیف‌تر یا نامعناست. ضرایب انتقال رژیم حاکی از ماندگاری بالاتر اقتصاد در رژیم رونق نسبت به رکود است و واریانس نوسانات در دوره رکود به‌طور معناداری بیشتر از دوره رونق برآورد شد. نتیجه‌گیری: یافته‌ها بیانگر آن است که ساختار نهادی، سیاست‌های پولی و تحولات ارزی نقش تعیین‌کننده‌ای در رفتار بازار سهام ایران دارند و اثرگذاری آن‌ها به وضعیت چرخه‌های تجاری وابسته است.